Chia is wijs. Het is een eenjarige plant tot 1 m hoog waarvan de wetenschappelijke naam Salvia hispanica is.
De samenstelling van chiazaad lijkt sterk op die van andere slijmachtige zaden zoals lijnzaad en psyllium. In tegenstelling tot lijnzaad heeft chia echter geen anti-nutritionele factoren, factoren die het gebruik van lijnzaad beperken zonder voorafgaande warme behandeling. Anti-nutritionele factoren zijn cyanogene glycosiden of linatines, remmers van vitamine B6 die de werking ervan voorkomen. Chia heeft ook een veel aangenamere smaak dan lijnzaad en vogels consumeren het gewilliger.
Chia salie zaden zijn rijk aan flavonolen (myricetol, quercetol, kaempferol), flavonol glycosiden, chlorogeenzuren en cafeïnezuur.
Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels. Met een percentage, weliswaar variabel, variërend van 16 tot 23% eiwit, zijn ze hoger dan tarwe (14,7%) en maïs (14%). Ze zijn ook zeer rijk aan lipiden die een hoog aandeel omega-3-zuur bevatten (alfa-linoleenzuur vertegenwoordigt 68% van de lipiden of 21% van het totaal) en een gunstige omega-3 tot omega-6-verhouding van ongeveer 3-4.
Sterke punten: Chia zaden bieden een goede bron van calcium en fosfor en een zeer goede bron van voedingsvezels en mangaan.
Chia heeft een goede antioxiderende activiteit die wordt geleverd door zijn polyfenolen (chlorogeenzuren, cafeïnezuren en flavonolen).